Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


60 éves a "Rebel..."

2015.12.01

60. ÉVES A 'HARAGBAN A VILÁGGAL'

 

CLEVELAND, Ohio - 2015. november

Gyakran álmodozunk arról, hogy milyenek lennének a már elhunyt sztárok, ha ma is élnének. Főleg azokról, kiket fényes siker övezett, amikor ez a fény hirtelen ki is hunyt. 

El tudjuk képzelni Elvis-t vagy John Lennon-t szép öregkort megélve. Kurt Cobain valószínűleg még mindig zenélne 48 évesen. Heath Ledger és Natalie Wood még mindig filmeket forgatna. 

De James Dean? Képtelenség.

James Dean, aki idén lenne 84 éves, maga volt a romantikus idea megtestesítője: "Élj gyorsan, halj meg fiatalon, és hagyj hátra egy gyönyörű holttestet!" Ő emellett még elegendő felfedezetlen tehetséget hagyott hátra maga után, hogy kellő titokzatosság vegye körül legendáját. 

Vajon mi lett volna, ha Jimmy Porsche-ja nem törik ripityára azon a california-i úton 1955-ben? Vajon sorozatok lecsúszó sztárja lett volna belőle? Vajon hogy nézett volna ki, mint tiszteletreméltó, megöregedett polgár?

Nehéz elképzelni, mivel örökké a zűrös tiniként, Jim Stark-ként él sokak emlékezetében. Nicholas Ray 1955-ös filmje a fiatal lázadók jelentős momentuma marad, miután 60 évvel később James Dean-t ikonná változtatta. 

A film 60. évfordulóját ünnepelte a clevelend-i Capital Theater, amely november utolsó hetén újrajátszotta a filmet. 

A filmben Dean mellett feltűnik Natalie Wood és Sal Mineo, akik Oscar-díjat kaptak a Legjobb Mellékszereplő (nő és férfi) kategóriákban. A film egyébként összesen három Oscar-jelölést kapott, harmadik Ray munkájáért, mint Legjobb Forgatókönyvíró. 

Jimmy-nek soha nem adatott meg, hogy kiélvezze a 'Haragban a Világgal' sikerét: 1955 szeptemberében, egy hónappal a film megjelenése előtt halt meg.

Forrás: www.cleveland.com

 

A mappában található képek előnézete Haragban a Világgal

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.