Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lerombolják James Dean gimnáziumát Fairmount-ban

Évtizedekig próbálták megmenteni a fairmount-i gimnáziumot Indiana államban, ahová James Dean is járt. Sokévnyi eredménytelen próbálkozás után 2014 novemberében elkezdték lebontani az iskolát. Az épület 2010 óta a Madison-Grant Ifi Kosárlabda Liga tulajdonában állt, és a Liga, illetve a Historic Properties évekig próbált pénzt gyűjteni az épület renoválására. Majd a lebontására kerestek pénzt, ám az épületben azbeszt találtak, ami hátráltatta a munkát - összesen 100.000 dollár volt szükséges a lerombolásához. 2014 márciusában 5.500 dollárt tudtak a tulajdonosok összegyűjteni, így az azbesztet eltávolíthatták, s megkezdődhettek az épület lebontásához szükséges munkálatok is. A New-Sentinel úgy értesült, a déli falakat már lebontották, ám az épület legrégebbi és egyben legnagyobb falrésze 2015 tavaszig állni fog. Helybéliek és a lebontásért felelősek is megállapították, hogy az épület már 2013 nyarán elkezdett süllyedni és több faldarab leomlott már 2014-re. 

az 1980-as évek végén szűnt meg az oktatás az épületben. Ekkor alakult meg a Madison-Grant is. 1989 után több csoport is létrejött azzal a céllal, hogy pénzt gyűjtsenek az iskola megmentésére. A legsikeresebb pénzgyűjtési esemény is ekkor volt: 2000 dollárt gyűjtöttek össze, de ez rendkívül kevés volt, hogy az iskolát újra felvirágoztassák. 

Bár többen tiltakoztak a lerombolás ellen, Matt Patton, a Madison-Grant pénztárosa szerint nem voltak tüntetések, és minden rendben haladt. "Az emberek már nem szomorúak, amiért az épületet lebontjuk. Inkább már aggódtak a biztonságért és a gyerekekért, akik az épületben kerestek búvóhelyet." A tüntetésekről és az épülettől való búcsúzásról így beszélt Patton: "Bárki, aki eljött megnézni az iskola lebontását az autójában maradt. Egyszerre 5-6 autó is megállt, és az útról nézte a fal lerombolását."

Az épület északkeleti szárnya is veszélyes volt már, tehát azt is eltávolították, így most az arra járók láthatják a legfelső emelet padlóját is, ahol Jimmy és más tanulók drámaóráit tartották. Emellett a lámpákat is láthatjuk a padlásról lógni. "Bárcsak egy kicsit szebben hagyhattuk volna itt." - mondta Patton.

David Loehr, a James Dean Galéria tulajdonosa is kint volt a bontásnál, majd egy barátjával együtt fényképeket és videókat készítettek az épület utolsó perceiről. "Úgy gondoltam, fontos, hogy készítsek néhány képet, mert ez egy történelmi pillanat volt.", mondta Loehr. "Már muszáj volt lebontani."

Forrás: http://www.news-sentinel.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20141120/NEWS/141119524/-1/LIVING

Szomorú pillanat... A képre kattintva megnézheted a lebontáskor készült többi képet is. A képek a Fairmount Museum tulajdonában állnak.

 

 

 

A mappában található képek előnézete Fairmount Gimnázium

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.